Aanmelden

05-12-2023

“Traditie is prachtig, maar paardenmarkt heeft ook een functie!”

Als het gaat om de paarden tijdens de Goorse Wintermarkt zijn Niek Hietbrink en Marloes Haveman de aanspreekpunten van de speciale commissie. “We hebben vorig jaar van alle kanten complimenten gekregen over de opzet van de paardenmarkt. Uiteraard willen we die lijn doortrekken met wat verbeterpunten links en rechts.” 

Marloes Niek

Marloes Haveman en Niek Hietbrink: drijvende krachten achter de paardenmarkt op de Goorse Wintermarkt.

Niek Hietbrink was in 2019 één van de drijvende krachten achter de vernieuwde opzet van Goorse Wintermarkt. De paardenman pur sang zag met lede ogen hoe de situatie in Goor afkalfde en vreesde voor het voortbestaan van het evenement. “Ik werd uitgedaagd om een plan te maken. Het eerste jaar was corona spelbreker, maar vorig jaar zijn we dan eindelijk van start kunnen gaan. Met alle vrijwilligers hoop je dat het verloopt zoals bedacht. Dat pakte goed uit.” 

Traditie met functie 

Het woord valt vaak in combinatie met vooral de paardenmarkt: traditie. Hietbrink nuanceert: “Wat mensen vergeten is dat een paardenmarkt ook echt een economische functie heeft. Het is goed dat er een plek is waar eigenaren afstand kunnen doen van paarden die overtollig zijn geworden. Dat pony’s die in Drenthe bedreigd worden door wolven een nieuw onderkomen vinden. En zo kan ik nog wel paar voorbeelden opnoemen.”   

Hietbrink is eigenaar van manege De Barlo en Marloes Haveman is daar al sinds jaar en dag een vaste bezoeker. “Van jong af aan ben ik een echt paardenmeisje. Mijn kinderen rijden paard en zo kwam ik bij De Barlo. Niek vroeg mij om mee te helpen bij de organisatie van de Goorse Wintermarkt. Hartstikke leuk!” 

Het regende schouderklopjes en complimenten voor de manier waarop de eerste editie van de vernieuwde paardenmarkt in 2022 was georganiseerd.  Haveman: “Ik vond het leuk dat de bewoners van de Spoorstraat zo positief waren. Ze vonden het prachtig,  al die paarden zo vroeg in de ochtend. En naderhand kregen we ook te horen alles keurig was opgeruimd.”  

Voorbeeld 

Bij een recensie over een paardenmarkt elders in het land schreef een dierenwelzijnsorganisatie onlangs zelfs dat dat evenement een voorbeeld kon nemen aan Goor. Hietbrink: “Het welzijn van de dieren is voor ons het allerbelangrijkste. Vorig jaar probeerden handelaren diverse keren om paarden die door de dierenarts waren afgekeurd toch op de markt te krijgen. Daarom sluiten we de paardenmarkt weer helemaal af. Vorig jaar was het aanbod zo’n 220 paarden, dan wil je niet dat er via een achterdeur een paard binnenkomt dat kreupel is of een snotneus heeft. Wij zorgen voor voldoende waterpunten met emmers en voer en strooisel is ruim voorhanden.” 

Goede samenwerking 

Zowel Hietbrink als Haveman zijn lovend over de samenwerking met diverse instanties. Of dat nu de (dieren)politie is, de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) of de gemeente Hof van Twente. Hietbrink: “De houding was echt proactief met veel tips over hoe we de zaken aan moeten pakken. Er werd heel goed meegedacht. Je kunt echt niet alles alleen.” 

Marloes Haveman beaamt dat. “Wat denk je van de vrijwilligers en sponsoren? Alleen al voor de paardenmarkt hebben we een speciale commissie met twaalf mensen. En dan heb ik het nog niet eens over al die andere vrijwilligers die zich inzetten voor de complete organisatie.”