Zijn staat van dienst als vrijwilliger binnen de Goorse gemeenschap is ‘onmeunig lang’ om het maar eens in zijn eigen woorden te vatten. Ook voor de Goorse Wintermarkt zet Ate Brunnekreef zich maar al te graag in.
Ate Brunnekreef zet zich met hart en ziel in voor tradities in Goor en vergeet daarbij de jeugd niet (foto: Barbara Trienen)
Wie kent hem niet? ‘De Snorre’, zoals zijn bijnaam luidt, is 79 jaren jong, maar nog altijd bijzonder actief in allerlei comités en verenigingen. We noemen er een paar: de Stadsraad, voetbalbond KNVB, GFC, kinderboerderij ’t Kukelnest en de Zwaluwen Jeugd Actie (voetbalactiviteiten voor mensen met een beperking). Aan dat rijtje kan dus ook de Goorse Wintermarkt worden toegevoegd. “Goor ligt me na aan het hart. Da’s een traditie in Goor die behouden moet blijven, in welke vorm dan ook. Een paar jaar geleden dreigde het te verdwijnen. De toenmalige paardenmarkt was rommelig en werd steeds kleiner. Toen ik werd gevraagd om mee te helpen met de nieuwe opzet hoefde ik niet lang na te denken.”
Rooskleurige toekomst
Brunnekreef ziet een rooskleurige toekomst voor de Goorse Wintermarkt nieuwe stijl. “Er staat nu een strakke organisatie. De groep vrijwilligers is enthousiast, aangestuurd door een paar vakkundige mensen. Natuurlijk zijn er altijd dingen voor verbetering vatbaar, maar dat is altijd en overal zo met een evenement waar duizenden mensen op af komen. Laten we blij zijn dat het al zo veel publiek trekt.”
Hij roemt de samenwerking met de gemeente. “De organisatie van de oude paardenmarkt ‘oude stijl’ lag vooral bij de gemeente. Nu is het echt weer een ‘Goors ding’ geworden. De burgemeester was helder: “Wij willen meewerken, maar dan moet je je wel aan de regels houden”. Een begrijpelijk standpunt als je ziet hoe de paardenmarkten onder een vergrootglas liggen. Vorig jaar werkte het goed. Als je als organisatie zorgt dat je de zaken voor elkaar hebt, is ook de gemeente bereidwillig.”
Samenwerken
“Misschien moeten we in de nabije toekomst maar eens om de tafel met andere plaatsen waar nog een paardenmarkt is. Zuidlaren bijvoorbeeld, of Hedel. Dat je als organisaties leert van elkaar en meer gaat samenwerken. Ik vind het een prachtige traditie die niet verloren mag gaan in Nederland. Maar dan moeten we wel verder kijken dan onze neus lang is.”
Jeugd
Als gepensioneerd onderwijzer (basisschool) weet Brunnekreef als geen ander dat het belangrijk is om de jeugd erbij te betrekken. “Vroeger kregen de kinderen een paar uur vrij. Nu de markt op zaterdag is, moet je andere dingen bedenken. Er is nu een kleurplatenwedstrijd met leuke prijzen, vorig jaar toch goed voor zo’n 300 inzendingen. En op de markt zelf is natuurlijk ook veel vertier voor de (jongste) jeugd. Levende have trekt altijd voor de kleintjes.”