Aanmelden

07-10-2022

BIZ Goor nestelt zich na roerige start

De helft van de eerste BIZ-termijn zit erop. De Goorse centrumondernemers stemden twee-en-een-half jaar geleden in met een jaarlijkse bijdrage om het stadshart meer en nieuw leven in te blazen. “Zonder BIZ gaat de kerstverlichting uit en wordt het donker in Goor”, typeert BIZ-voorzitter Paul Reef de situatie na een roerige start.

Het Bigbandfestival werd druk bezocht en kwam mede tot stand door een bijdrage van de BIZ.

Het is een mooi moment om de balans op te maken. Begin 2020 werd de BIZ in Goor in het leven geroepen. Wat is dat ook alweer, BIZ? De afkorting staat voor Bedrijven Investerings Zone. In de kern is het een gemeentelijke belasting die jaarlijks wordt afgedragen en ten goede komt aan de ontwikkeling van de bedrijven en winkels binnen die zone. In Goor is, plat gezegd, het centrum een BIZ-zone. Als een meerderheid binnen dat gebied met een BIZ instemt, geldt de afdracht voor vijf jaar en ook tegenstemmers zijn verplicht mee te betalen.
De oprichting van de BIZ in Goor in 2020 kende een roerige start. Corona deed zo’n beetje gelijktijdig zijn intrede. Dat betekende dat het bestuur van de BIZ in Goor een beroep moest doen op vindingrijkheid. “Veel winkeliers en ondernemers in het centrum moesten de deuren tijdelijk sluiten. Hoe ga je daarmee om als BIZ? Niets doen is geen optie”, vertelt Paul Reef.” We bedachten een ‘Laatste Loodtjes-actie’. En de BIZ zorgde ervoor dat het centrum onkruidvrij werd en bleef. Ook is een nieuw geluidssysteem aangelegd in die periode en plaatsten we overal bloembakken. Zo zag iedereen dat we er veel aan deden om, ondanks die donkere periode, het centrum aantrekkelijker te maken.”

'Zonder BIZ wordt het donker'

Samen sta je sterker. Dat is eigenlijk het principe van een BIZ-zone. Met als motto: gelijke monniken, gelijke kappen. Iedereen betaalt evenveel. Of dat nu de lokale winkelier, een supermarkt of een grootwinkelbedrijf is (bijv. Scapino, Kruidvat etc).  Paul Reef: “Met het huidige jaarbudget kun je natuurlijk veel meer dan voorheen. Geen losse flodders meer, maar een gestructureerde aanpak waar iedereen baat bij heeft. Het bonnenboekje en de kerstverlichting zijn mooie voorbeelden van. Dat bonnenboekje met aanbiedingen en acties werd ook verspreid op alle campings in Hof van Twente, dat leverde veel respons op. En er was van iedereen veel lof over de manier waarop we in december het centrum versierden met prachtige verlichting. Zonder de BIZ wordt het donker in Goor met Kerst”.

Succesvol

Het is nog maar een kleine greep. Zo droeg de BIZ dit jaar bij aan de voor- en najaarskoopjesmarkt, groeide de ‘Tropical Party’ eind juli uit tot een succes en werd een financiële bijdrage geleverd aan het zeer druk bezochte Big Bandfestival. Paul Reef: “Allemaal activiteiten waar winkels en bedrijven binnen de BIZ-zone veel baat bij hebben gehad. Ook de tegenstemmers van toen zien nu dat de oprichting van de BIZ echt een wezenlijke bijdrage heeft geleverd aan een mooier stadscentrum.”
 En 2022 is nog lang niet afgelopen als het aan BIZ ligt. In december wordt er natuurlijk flink uitgepakt met Sinterklaas en Kerst. Black Friday komt eraan en vooral de Goorse Wintermarkt is een speerpunt van de BIZ. “Dat wordt echt een happening. Met een paardenmarkt die voldoet aan de hedendaagse eisen en een centrum bomvol activiteiten en kraampjes. Daarmee zetten we Goor echt op de kaart. Er komen mooie tijden aan voor de centrumondernemers en daarin als BIZ wezenlijk kunnen bijdragen is precies waarom de BIZ in korte tijd zo belangrijk is geworden.”