De duizenden bezoekers van vorig jaar tijdens de vernieuwde Wintermarkt deed denken aan vervlogen tijden. Voordat het School- en Volksfeest in 1875 zijn intrede deed, was de paardenmarkt eeuwenlang het hoogtepunt in Goor op de festiviteitenkalender. Steevast op 15 december. Honderden paarden wisselden van eigenaar waarbij handelaren, woonwagenbewoners, boeren etc zorgden voor een feestelijke stemming.
De eerste editie van de vernieuwde Wintermarkt was vorig jaar een groot succes
Wanneer de Wintermarkt precies zijn intrede deed, is niet meer te achterhalen. Goor kreeg in 1263 stadsrechten en had toen al marktrechten. Of die ook toen al gebruikt werden om paarden te verhandelen is (nog) niet boven water gekomen. Paarden waren tot de twintigste eeuw onmisbaar voor onder anderen landbouw en vervoer. Goor lag middenin de handelsroute tussen Deventer en Osnabrück. Gevolg; veel zogeheten pleisterplaatsen waar reizigers en handelaars met hun paard(en) konden overnachten.
Massale handel
Er was dus veel vraag naar paarden en zo ontstond ook in Goor de paardenmarkt. Of beter gezegd, markten want er waren per jaar meer paardenmarkten, waar trouwens ook ander vee werd verhandeld. Maar de belangrijkste was en bleef die op 15 december. In de hoogtijdagen bedroeg de aanvoer duizenden paarden en honderden stuks ander vee. Half Goor was gevuld met dieren. Pas in 1963 werd gemeentelijk besloten dat er nog maar een paardenmarkt mocht worden gehouden, die op 15 december.
Met de entree van gemotoriseerd vervoer en landbouwvoertuigen werd de rol van het paard in het dagelijks leven veel minder belangrijk. Dat was ook op de Goorse paardenmarkt te merken. Het aantal paarden verminderde elk jaar en maakte plaats voor handel in andere zaken. Wat wel bleef was het vertier in de vele cafés die Goor rijk was. Veel werknemers in de Goorse fabrieken en bedrijven snipperden. Ook voor de schoolkinderen was het een bijzondere dag, waarvoor ze tot 2020 zelfs vrij kregen.
Handjeklap in nieuw jasje
Intussen was in Goor het besef doorgedrongen dat de paardenmarkt ‘oude stijl’ geen toekomst meer had. Het teruglopende aantal paarden, de grote aandacht voor dierenwelzijn en steeds minder bezoekers noopten tot een andere aanpak. Corona gooide nog even roet in het eten, maar anno 2023 is de Goorse Wintermarkt weer helemaal terug, zo bleek na de eerste vernieuwde editie van vorig jaar. Nog altijd worden er paarden verhandeld volgens de eeuwenlange traditie van ‘handjeklap’ maar de Goorse Wintermarkt is bovenal een prachtig en omvangrijk evenement voor jong en oud geworden waarbij het hele centrum is betrokken.