Aanmelden

03-11-2023

Massale steun voor actie: "Niet afsterven maar opbloeien!"

Begin volgend jaar ligt er een herschreven toekomstplan voor het Goorse centrum. BIZ, gemeente Hof van Twente en adviesburo BRDG gaven tekst en uitleg waarbij belanghebbenden ook input konden geven.

BIZ bijeenkomst 2 11

Een kleine negentig ondernemers, middenstanders, pandeigenaren en centrumbewoners discussieerden mee over de toekomst van het Goorse centrum

De vele vingers die de lucht ingingen aan het einde van de bijeenkomst met als onderwerp 'de toekomst van het centrum', waren een mooie indicatie. De vraag luidde: wie wil er meedoen om dit plan te realiseren? De steun was massaal.
Wat ging er vooraf? De BIZ, gemeente Hof van Twente en adviesburo BRDG hadden belanghebbenden (o.a. ondernemers, bewoners, pandeigenaren) uitgenodigd om te discussiëren over verbeteringen van het stadshart met als titel: Afsterven of opbloeien? 

Masterplan afgestoft


Basis voor de bijeenkomst was het masterplan uit 2012. BIZ-voorzitter Paul Reef: "Dat plan is in de kast geschoven en daar nooit meer uitgekomen. Wij als BIZ willen best meedenken om dat plan af te stoffen, maar wel onder de voorwaarde dat er ook wat gebeurt. Er is al genoeg gepraat, tijd voor actie!

Pijnpunten


Dat de toekomst voor het centrum leeft, bleek uit de grote opkomst van zo'n honderd belangstellenden. Adviesburo BRDG begon met enkele pijnpunten uit het masterplan die nog steeds actueel zijn. Leegstand, te veel steen en te weinig groen, vergrijzing, zeer matige verbinding met het Weversplein, gebrekkige horeca en het politiebureau als 'storende factor'. Ook de presentatie en profilering van middenstanders is 'onder de maat'.
Dirk-Jan de Jager (economische zaken gemeente Hof van Twente): "Er is veel werk te doen. Maar dat betekent ook dat er veel kansen zijn. Die moeten we aangrijpen, en wel meteen. We moeten opbloeien en niet afsterven. Goor heeft de potentie om bezoekers veel meer te bieden." Als voorbeeld noemde hij een doorgang in het Lidl-pand naar het Weversplein. 

Discussie met input


In het tweede gedeelte van de avond gingen de bezoekers verdeeld in groepjes met elkaar in discussie onder leiding van adviesburo BRDG. Economisch adviseur Bert Broekhuis: "Er kwam heel veel op tafel. Er waren een paar rode lijnen, verkeer bijvoorbeeld. Of de horeca, dat je overdag bijna nergens een kop koffie kunt drinken. Al die aanbevelingen nemen we mee in onze overwegingen voor het definitieve plan, dat begin volgend jaar klaar moet zijn."

Bert Broekhuis

Bert Broekhuis van adviesburo BRDG