Anouk maakte de overstap vanuit het onderwijs. Zus Debby deed hetzelfde vanuit de jeugdzorg. In al het onlinegeweld van nu dan een winkel in stoffen beginnen is, op z’n zachtst gezegd, gedurfd te noemen. Toch opende Stof en Zus halverwege mei de deuren in het Goorse centrum. “We wilden altijd al samen iets creatiefs doen. Het was nu of nooit”.
De zussen Debby en Anouk Kiezenbrink openden onlangs Stof en Zus in hartje Goor.
Terwijl de deuren eigenlijk nog niet open zijn bij Stof en Zus meldt zich al een klant. De vrouw maakt letterlijk een vreugdedansje bij het zien van het uitgebreide aanbod stoffen en fournituren. “Dit heb ik zo gemist! Ik moest altijd naar Hengelo voor mijn hobby. Heel fijn dat ik nu in Goor terechtkan”. De zusjes Kiezenbrink zien het glimlachend aan: “Dit is nou precies waar we het voor doen!”
Creatief
Die winkel in Hengelo speelt een cruciale rol in de beslissing van de zussen Kiezenbrink om een eigen zaak te beginnen. Debby (44) vertelt: “Wij zijn van huis uit altijd met creatieve dingen bezig geweest. Onze moeder naaide heel veel. Toen we hoorden dat de winkel in Hengelo ermee stopte, gingen bij mij en m’n zus de knop om: we gaan voor onszelf beginnen!”
De zussen Kiezenbrink zijn geboren en getogen in Hengevelde en kwamen al snel in Goor terecht. Anouk (43): “Wat voor ons belangrijk is: je kunt hier uitstekend en gratis parkeren. Onze klanten voelen zich daardoor niet opgejaagd en kunnen rustig rondkijken en een keus maken. Ook qua grootte en centrale ligging is dit ideaal voor ons.”
Voelen en zien
Hoe blijft Stof en Zus overeind in de wereld van webshops en onlinewinkels? “Stof wil je voelen”, zegt Debby. “Op een foto kun je niet zien of het van goede kwaliteit is, wel als je het in je handen hebt en met eigen ogen kunt zien. Een webshop? Nee, daar beginnen we niet aan. Wel posten we regelmatig leuke dingen op Instagram.”
“Wist je dat bij de jeugd het zogeheten ‘upcyclen’ van kleding een hit is?”, vertelt Debby. “Op social media zie je de leukste dingen voorbijkomen van gebruikte kleding dat een nieuw leven krijgt. Hartstikke duurzaam. Ook het besef dat veel goedkope kleding met kinderarbeid tot stand komt dringt bij veel jongeren door. Dat willen ze anders.”
Workshops
Naast het bestieren van de winkel gaan Debby en Anouk ook workshops organiseren. In het pand is daarvoor een speciale ruimte voor zes tot acht personen gereserveerd met zes naaimachines. Of je nu goed kunt naaien of net begint: iedereen is welkom. Debby: “We merken dat daar best wel vraag naar is. Of het nu een gezellig uitje is of serieus met elkaar iets in elkaar zetten. Het kan allemaal.”